A hatóság nem az Ön oldalán áll

Miután a rendőrök tetten érték Önt ittas járművezetés gyanújával, velük némi időt együtt kellett töltsön - előállítás, mintavételek, adminisztráció. Ilyenkor az ittas vezető óhatatlanul is párbeszédbe elegyedik az előállítást végző rendőrökkel, és megkérdezheti 

hogy vajon milyen büntetésre számíthat - a rendőrök szerint. Az ott elhangzottakat fenntartással kell kezelni! A rendőrök nem az Ön barátai, még akkor sem, ha némi "együttérzést" tapasztalt a részükről.  Az ittas vezetés büntetése ugyanis nem a rendőrség, hanem a bíróság által kerül megállapításra. 

Számtalan esetben találkozunk olyan ittas vezetőkkel akiknek, azt mondták az előállítást - vagy később a kihallgatást - végző hatósági személyek, hogy nincs miért aggódnia, lehet hogy visszaadják a jogosítványt. Ha ez igaz lenne akkor vajon miért vették el azonnal? Sok esetben még arról is lebeszélik az ittas vezetőt,  hogy ügyvédhez forduljon. Vajon ezek az emberek az orvosról is lebeszélnék a beteget?

 

 

Graphic Spiral

          Járművezetéstől való eltiltást (jogosítvány elvételt) kötelező a bíróságoknak kiszabnia

Az országos átlagban, jelenleg kiszabott 1 éves eltiltás, egy 0,26 mg/l légalkohol (szonda) vagy 0,51 g/l véralkohol szint mellett - könnyen elképzelhető. Ezt az alkoholszintet egy 90 kg testsúlyú férfi 2 üveg (10 dl) - átlagos - sör elfogyasztásával elérheti, és nem is feltétlenül érzi magát ittasnak.

A bíróság nem az ittas vezetőket védi

Előfordul olyan ittas vezető, aki úgy gondolja, hogy egyfajta "méltányossági kérelemre" vissza lehet kapni a jogosítványt. A méltányosság kifejezés azt jelenti, hogy a hatóság együttérez. Oszlassunk el egy tévhitet: például a munkába járás, munkavégzés és a családi ügyek intézése nem tartoznak a különös méltánylás körülményei közé, már csak azért sem, mert országunkban több millió embernek nincs járműve, mégis van munkahelye és családja. Úgy fogalmazzák ezt meg, hogy a vezetői engedély nem életfeltétel!

Sokszor találkozunk olyan ittas vezetőkkel is, akik azt gondolják, hogy amiért "együttműködtek" a rendőrökkel az előállítás során, "cserébe" majd rövidebb időre veszik el a jogosítványt. Ez a gondolatmenet már alapjaiban sem helytálló. A hatóságnak ugyanis az a célja a jogosítvány elvételével, hogy a bűnelkövetének hátrányos élethelyzetet teremtsen, melynek kapcsán talán megtanulja, hogy nem lehet ittasan vezetni. Ez pedig semmilyen összefüggésben nem áll azzal, hogy az ittas vezető az előállítása alatt hogyan viselkedett az intézkedő rendőrökkel.

 

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha "hajlandóak" magasabb pénzbüntetést fizetni, akkor rövidebb lehet a jogosítvány elvételének időtartama, vagy akár ki is váltható vele. Ez elsősorban azért nem igaz, mert a pénzbüntetés mértéke nem függ össze a fizetési hajlandósággal. Másodsorban pedig nincs mérlegen a két büntetési tétel. A vezetéstől való eltiltás célja ugyanis a közlekedési magatartás javítása, amely pénzért nem "vásárolható" meg és nem enyhíthető.

 

Néhányan pedig abban látnak reménysugarat, mely szerint csupán egy "nagyon rövid utat kívántam megtenni". A hatóság azonban úgy gondolkozik, hogy a megtett - vagy megtenni kívánt - útvonal hossza nem releváns, nem is lenne ellenőrizhető - ezért nem lehet mérvadó. A jármű beindítása már előkészületi magatartás, míg a jármű elmozdulása már befejezett cselekmény. 

Mire számíthat egy ittas vezető
closeup-pen-blur-background-xa.jpg

Szakszerű jogi képviselettel, egy vezetői engedély - akár jelentősen rövidebb idő alatt is - visszakapható. Szánjon egy percet az űrlap kitöltésére!

Graphic Spiral

Pillanatokon belül megtudhatja, hogy mi várhat Önre. Nem kell tovább böngésznie az internetet, s találgatnia a következményeket. Egyszerűen csak töltse ki az űrlapot. A kérdőív kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár! Adatkezelési tájékoztató az oldal alján.

blueline_edited.png

INFORMÁCIÓK - ÉJJEL/NAPPAL

S.O.S. VONAL: 06-20-926-8865

06-20-926-8865

phone_edited.png