top of page

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Előfordul olyan ittas vezető, aki úgy gondolja, hogy egyfajta "méltányossági kérelemre" vissza lehet kapni a jogosítványt. A méltányosság kifejezés azt jelenti, hogy a hatóság együttérez.  

Oszlassunk el egy tévhitet: például a munkába járás, munkavégzés és a családi ügyek intézése nem tartoznak a különös méltánylás körülményei közé, már csak azért sem, mert országunkban több millió embernek nincs járműve, mégis van munkahelye és családja, emiatt vezetői engedélyét nem fogja visszakapni.  Úgy fogalmazzák ezt meg, hogy a vezetői engedély nem életfeltétel! Tehát egy méltányossági kérelem, hogy szükséges a jogosítvány a munkához, nem vezet eredményre.

Sokszor találkozunk olyan ittas vezetőkkel is, akik azt gondolják, hogy amiért "együttműködtek" a rendőrökkel az előállítás során, "cserébe" majd rövidebb időre veszik el a jogosítványt. Ez a gondolatmenet már alapjaiban sem helytálló.  

 

A hatóságnak ugyanis az a célja a jogosítvány elvételével, hogy a bűnelkövetőnek hátrányos élethelyzetet teremtsen, melynek kapcsán talán megtanulja, hogy nem lehet ittasan vezetni. Ez pedig semmilyen összefüggésben nem áll azzal, hogy az ittas vezető az előállítása alatt hogyan viselkedett az intézkedő rendőrökkel.

Graphic Spiral

          Járművezetéstől való eltiltást (jogosítvány elvételt) kötelező a bíróságoknak kiszabnia

Az országos átlagban, jelenleg kiszabott 1 éves eltiltás, egy 0,26 mg/l légalkohol (szonda) vagy 0,51 g/l véralkohol szint mellett - könnyen elképzelhető. Ezt az alkoholszintet egy 90 kg testsúlyú férfi 2 üveg (10 dl) - átlagos - sör elfogyasztásával elérheti, és nem is feltétlenül érzi magát ittasnak.

closeup-pen-blur-background-xa.jpg

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha "hajlandóak" magasabb pénzbüntetést fizetni, akkor rövidebb lehet a jogosítvány elvételének időtartama, vagy akár ki is váltható vele. Ez elsősorban azért nem igaz, mert a pénzbüntetés mértéke nem függ össze az eltiltás mértékével. Másodsorban pedig nincs mérlegen a két büntetési tétel. A vezetéstől való eltiltás célja ugyanis a közlekedési magatartás javítása, amely pénzért nem "vásárolható" meg és nem enyhíthető.

Néhányan pedig abban látnak reménysugarat, mely szerint csupán egy "nagyon rövid utat kívántam megtenni". A hatóság azonban úgy gondolkozik, hogy a megtett - vagy megtenni kívánt - útvonal hossza nem releváns, a bűncselekmény megvalósulása szempontjából, nem is lenne ellenőrizhető - ezért nem lehet mérvadó.

A jármű beindítása már előkészületi magatartás, míg a jármű elmozdulása már befejezett cselekmény. 


És tévhit az is, hogy 6 hónap eltiltás alatt nincs utánképzési kötelezettség, egy egy igen régi már hatályban nem lévő szabály, azonban van más lehetőség az utánképzés elkerülésére.


Ha ilyen helyzetbe kerül, ne az intézkedő rendőrre, vagy hasonlóan járt ismerősére, vagy az interneten olvasható számos félrevezető információra hagyatkozzon, hanem azonnal tájékozódjon hiteles forrásból, hogy minél hamarabb eljusson a megoldáshoz, hogy jogosítványát a lehető leggyorsabban visszakaphassa.

Mire számíthat egy ittas vezető

Szakszerű jogi képviselettel, egy vezetői engedély - akár jelentősen rövidebb idő alatt is - visszakapható. Szánjon egy percet az űrlap kitöltésére!

Graphic Spiral

Pillanatokon belül megtudhatja, hogy mi várhat Önre. Nem kell tovább böngésznie az internetet, s találgatnia a következményeket. Egyszerűen csak töltse ki az űrlapot. A kérdőív kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár! Adatkezelési tájékoztató az oldal alján.

blueline_edited.png

INFORMÁCIÓK - ÉJJEL/NAPPAL

S.O.S. VONAL: 06-20-805-3760

06-20-805-3760

phone_edited.png
bottom of page